Oostenrijk 2024
25 augustus 2024 - Amersfoort, Nederland
Zondag 16 juni
- Reisdag van Amersfoort - naar Babenhausen in de gemeente Hessen.
- Verblijf: Hotel Deutscher Hof.
- Gereden km ca: 425
De autorit verdeeld in 2 etappes ivm controles en filevorming vanwege EK voetbal aan de Duits Nederlandse grens.
Maandag 17 juni
- Babenhausen naar Samerberg Zuid Duitsland.
- Baurenhof 'Beim Laberger' in Opper Beieren op de Samerberg
- Gereden km ca. 450
Wat wordt er nog steeds ontzettend veel aan weg gewerkt in DL, er lijkt geen eind aan te komen.
Het start-en eindadres van de fietstrip is bij een monumentale boerderij gelegen in het buitengebied op 700 m hoogte. De kleurrijke hanggeraniums, symbool van kracht en schoonheid voor vele mensen over de hele wereld en het geeft hen het thuisgevoel. In Zwitserland is de plant verkozen tot nationale plant.
Na een hartelijk welkom door de familie Maurer, installeren we ons in de kamer. De groene heuvelachtige omgeving straalt rust uit. Het heldere getjilp van de vogels, de passerende klimmende stoempende fietsers, het zicht op de vrolijk gekleurde geraniums en de frisse hout en grasgeur brengt ons in de vakantie stemming. Eindelijk, overmorgen start de fietstocht die al in 2020 op de planning stond, maar door Corona werd de trip ‘on hold’ gezet.
Het startpunt van de fietstrip.
Verfrissend welkomsbiertje.
Op aanraden van de vrouw des huize eten we in een dorpje vlakbij bij hotel Zür Post.
Aussichtskapelle Samerberg
Dinsdag 18 juni
- naar München
Na het ontbijt rijden we met de auto ca. 40 km naar de plaats Otterfing. Eerst natuurlijk even uitgezocht waar zich goede parkeerplekken naast het spoor bevinden. Vanaf Otterfing met de trein naar München, de hoofdstad van Beieren en de stad van de jaarlijkse 3 weken durende Oktoberfesten en prachtige oude tradities.
Geen klagen over het weer zo’n 30 graden, alleen een shirtje voldoet prima.Aangekomen in hartje stad volgen we de thuis uitgezochte wandelroute door de stad en bezoeken vele bezienswaardigheden zoals het o.a. Neues Rathaus op de Marienplatz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van de stad verwoest door zware bombardementen. Gelukkig is een groot deel van de stad weer in zijn oorspronkelijke staat opgebouwd of hersteld.
De wandeling door het grootste stadspark ter wereld Englischer Garten; het park is zelfs groter dan Central Park in New York! De naam komt door haar typische Engelse eigenschappen.
Volop recreatie in de groene ligweides daarnaast wandelaars, fietsers en hardlopers over de goed onderhouden 78 km aan wandelpaden. Er is genoeg te zien en te doen in het park zoals de de Monopteros, een 16 meter hoge tempel in Griekse stijl op een kunstmatige heuvel.
Deze zien we alleen in de verte. Op de route terug naar de stad surfers op de Eisenbach golf. Als je wilt surfen in de stad, hoef je niet naar de zee!
Aan de rand van de Engelse tuin en direct naast het Haus der Kunst aanschouwen we de surfers op de kunstmatige golfen. Surfers sluiten in de rij aan en wachten op hun beurt voordat ze de golfen in gaan en dan… val je na enige seconde of minuten later van het board in het kolkende water.
Ze zoekt het hogerop!
Je kunt er bijna niet omheen en het Neues Rathaus München is namelijk gelegen aan het Marienplatz midden in de historische binnenstad van München en dichtbij de Viktualienmarkt. Het prachtige raadhuis is beroemd vanwege haar kenmerkende gevel, deze is prachtig gedecoreerd in een neogotische stijl.
Surfers op de Eisenbach golf aan de rand van het grootste stadspark ter wereld.
Woensdag 19 juni
- Start fietsroute: Samerberg naar Traunstein.
- Verblijf: Sailer Keller
- Zonnig 28 / 30 graden
Prachtige voorbereidde route door het groen glooiende heuvellandschap, met af en toe een fors klimmetje. Wat zijn het toch schilderachtige dorpjes met de kleurrijke bloemenpracht aan de balkons, en de keurig onderhouden tuinen.
Na 65 km arriveren we in het stadje Traunstein, het voormalig zoutmijn stadje met een levendige biertraditie, met wel drie brouwerijen. Het dorpsplein gemarkeerd door kleurrijke panden, in pastel kleurige tinten. Een afwisselend aanbod aan winkels en horecagelegenheden. Voor mij persoonlijk hebben de winkels met ‘trachten’ kleding een bijzondere aantrekkingskracht!
Het hotel ligt net iets buiten het centrum met een Biergarten. Die avond eten we in de Biergarten met een voetbalwedstrijd op een groot scherm.
Donderdag 20 juni
- Traunstein naar Salzburg
- Verblijf: Hotel Neutor Express
De route is via een omweg naar Salzburg, via Teisendorf, Laufen en Oberndorf bei Salzburg naar de Stille Nacht Kapelle; de geboorteplaats van het beroemde kerstlied met de tekst van Joseph Mōhr. De Duitse teksten zijn inmiddels in 320 talen vertaald. Midden op de brug over de Salzach passeren we de Duits Oostenrijkse grens.
Salzburg de prachtige stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en je vindt hier het geboortehuis van Mozart. Gelegen aan de rivier de Salzach, met een lengte van 225 km, de langste zijrivier van de Inn. In het noorden van Oostenrijk ligt de romantische stad Salzburg. Met ongeveer honderdvijftigduizend inwoners is het de vierde stad van het land. Teveel bijzondere plekken voor een aantal uur in deze wonderschone stad, maar enige jaren geleden bezochten we de stad al eens. Na een inspannende rit eerst een terrasje pakken bij Tomaselli, het oudste Oostenrijkse koffiehuis deze stamt uit 1705.
Vrijdag 21 juni
- Salzburg naar Annaberg 60 km
- Verblijf - familie Labacher - Hefencher 73 in Annaberg
Siegmundstor o Neutor Tunnel naar de oude stad.
Dan...nog een laatste aanblik, de route leidt door de stad beschreven in een schlager als: ‘zoet als de liefde, zacht was een kus'. Op naar Annaberg!
Het fietspad de stad uit langs de rivier de Salzach naar Hallein voor koffie met…. gebak, een heerlijke Linzenschnitte; de bekendste taart van Oostenrijk vernoemd naar de gelijknamige plaats. De 'Linzer Torte' werd voor het eerst genoemd in 1653 en wordt beschouwd als de oudste bekende taart ter wereld. Als 'kenmerk' van Linz was ze al blij met de smaakpapillen van keizerin Sisi, die met passie recepten voor de taart van Linz verzamelde. Noten, kaneel, kruidnagel en de fijnste ribiseljam geven onze heerlijke Linz-taart zijn karakteristieke smaak.
Heerlijk, deze kruimelige Linzer schnitte in Hallein bij Cafe am Steg ... daar lust ik wel meer van!
Aankomst in Annaberg. Verblijf op de 1e etage met een groot balkon. De fietswas hing nog maar net op het lijntje onder het dak en dan een forse bui.
Het verblijf is in een apart deel van het huis van een privé-persoon, waar een aantal kamers zijn voor de verhuur. Zoals altijd in Oostenrijk en Zuid Duitsland proper en goed georganiseerd.Tijdens de route vier pittige klimmetjes waarvan één met 10 procent.
Zaterdag 22 juni
- Annaberg naar St. Johann in Pongau
- Verblijf: Haus Frey
Nog een foto voor vertrek in Annaberg.
Gert klaagt al dagen over een hoestende, en snurkende vrouw die zijn slaap verstoord. De verkoudheid die anderhalve week voor vertrek al parten speelde, is in alle hevigheid teruggekomen. Mede door het vele hooien al niesend en fietsend de glooiende heuvels over. Verder klachten aan de keel en vast zitten in het voorhoofd. De ogen zijn nogal opgezet en de spiegel is zeker niet mijn vriend!
Halverwege de route een apotheek en wat spulletjes aangeschaft die binnen enkele dagen verlichting moeten gaan geven. Bij aankomst in St. Johann in Pongau op zoek naar een goede patissier als beloning voor de vele calorieën die we vandaag verbruikt hebben.
Zondag 23 juni
- St. Johann in Pongau naar Almdorf (Saalfelden) vlakbij Maria Alm
- Verblijf: Bauernhof Oberlettlhof - fam. Salzmann - Saalfelden
De route, via de Tauernradweg en deels langs de rivier de Salzach brengt ons in Zell am See. Het uitzicht vanaf Strandbad Seespitz met het zicht op de Zeller See.

Uitzicht vanaf Bauernhof Oberlettlhof
Maandag 24 juni
- Almdorf naar Sankt Johann in Tirol
- Verblijf: Explorer Hotel
Nieuw, modern en strak hotel voor de sporter fietsers en skiërs. En een bijkomend voordeel een verblijf met sauna. Wat geeft dat een verlichting bij een vastzittende hoest.
Dinsdag 25 juni
- St. Johann in Tirol naar Söll
- Verblijf: Hotel Berghof
Foto bij vertrek bij Explorer Hotel, wat een prachtig hotel net buiten het centrum van Sankt Johann in
Glooiend landschap en imposante bergen, de geur van de dennen en hout, de helder blauwe luchten, de route voert ons langs kabbelende en fors stromende waterstromen en de prachtige vergezichten. Je komt er helemaal door in Zen-modus! De route voert door het mondaine prachtige Kitzbühel, met de kleurrijke panden met winkels en koetsjes met paarden die je vervoeren door het stadje. Je ziet er wel naamborden bij winkels, maar bescheidener waardoor authentieke stadjes meer karakter behouden.
Korte stop in het meest bekende skigebied van Oostenrijk het mondaine Kitzbühel, gelegen in het hart van de Alpen, tussen de imposante Kitzbüheler Horn en de Hahnenkamm.
Hotel Berghof markant gelegen in het glooiend groene landschap. En weer met een sauna, wat is dat prettig zeg en niemand gezien daar, zo lekker rustig in de sauna.
Woensdag 26 juni
- Söll naar Samerberg.
- Het venijn zit in de staart.
De dag start met een ‘heerlijke’ lange klim. De kuiten en bovenbenen krijgen weer goed op hun donder. Dan denk je, waar zijn we toch in godsnaam mee bezig! De pijn…..en elke keer weer..... kom op volhouden; niet opgeven! En daarna …..is er weer de beloning van het dalen, de omgeving, het uitzicht en de vrijheid van het beleven en ervaren. De klimpercentages variëren van 0 tot 14 procent.
Van Söll naar de kleine vestingstad Kufstein, bij het binnen rijden van het stadje zien we het bedrijf Riedel; glasfabriek en museum. Een korte stop voor een wandeltoer door het bedrijf, vanaf de galerij zie je hoe de glasmakers een drinkglas of karaf maken. In gesprek met een Nederlandse dame die werkzaam is in het bedrijf vertelt ze dat het bedrijf al 265 jaar bestaat en bekend staat om zijn unieke glaskunst.

Glasfabriek en shop van Riedel in Kufstein.

Verder volgen we de rivier de Inn tot Tiefenbach.
Bij Nubdorf am Inn volgen we de rivier de Steinbach, maar dan verwoesting langs de randen van het wegdek. Delen van wegdek zijn afgebrokkeld en in de rivier gevallen. Verderop omgevallen bomen op het wegdek, we kunnen er net onderdoor lopen.
Tot nu toe valt het nog mee, maar het wordt nog beroerder, het gehele wegdek over de volle breedte weggeslagen. Wat nu… de weg terug kost vele kilometers om. Gert gaat toch voor de optie de fietsen via het ingestorte deel lopend te verplaatsen naar de overkant. Eerst alle fietstassen overbrengen en als laatste de fietsen.
Geen eenvoudig traject en voorzichtigheid geboden. En dan maar hopen dat we hiermee alle hindernissen gehad hebben. Verderop blijkt bij het Mühlthal weer een deel van de weg in zijn geheel weggeslagen. Een groot hoog hek barricadeert de verwoesting. We heroverwegen en dan zien we een stukje verderop hoger gelegen een provisorische gemaakt grindpad. Maar hoe komen we daar? Dan zien we een 350 meter terug in het gras een mogelijkheid bij het grindpad te komen. Over het smalle grindpad, speciaal gemaakt voor de omwonenden, bereiken we met de fiets aan de hand de overkant.
In het scherm van de fietscomputer kun je ook zien hoe lang de klim nog duurt en hoe steil het te fietsen deel is. Enerzijds geeft het duidelijkheid wat je nog kunt verwachten, maar wat voor mij het best werkt is naar de grond te blijven kijken en bij elke omwenteling van de pedalen te tellen.
Nog een laatste drankje in Grainbach voordat de laatste klim een feit wordt, via Samerberg en Torwang naar het start en eindadres; Baurenhof 'Beim Laberger'.
Dit is er ook èèn om niet te vergeten!
In totaal geklommen 4701 meter en de grootste klim op 1 dag 754 meter.

wat prachtig en het lijkt mij ook wel heel leuk dat je nu op de fiets in gebieden bent waar je ook geskied hebt.